Coaching voor hoog sensitieve kinderen & volwassenen  

Ben ik Overgevoelig of Hoog sensitief?

Overgevoelig of hoog gevoelig (HSP= Hoog Sensitief Persoon)?

Overgevoelig is iets anders dan hoog sensitief. Mensen die overgevoelig zijn kunnen vaak ergens echt niet tegen. Zoals een voedselallergie. Mensen die hoog sensitief zijn kunnen minder filteren en krijgen alles harder binnen. Ze zijn gevoeliger voor de prikkels van buitenaf of binnenuit. Bij hoog sensitieve personen kunnen geluiden of geuren, maar ook pijn of emoties van anderen of van zichzelf, harder binnenkomen. Ze voelen het gelijk als er ergens ruzie is geweest, of als de stemming tijdens een verjaardag omslaat zodra er een vervelende oom binnenkomt. Al die prikkels kunnen overweldigend zijn. Iemand die minder filtert, heeft alle aandacht voor de omgeving en te weinig voor zichzelf. 
HSP'ers hebben sneller last van stress, vermoeidheid, paniekaanvallen of fysieke klachten zoals migraine en buikpijn. Ook lopen ze meer risico op een burn-out of een verslaving. 
HSP'ers merken als kind vaak al dat ze anders zijn dan de rest. Kinderen voelen al heel sterk wat andere mensen willen, maar ook de emoties van hun ouders. Dit kan resulteren in ongewenst gedrag, of zich juist terug trekken. Voor HSP'ers is het moeilijk om hun grenzen aan te geven.

Op begrip uit de omgeving hoeft een HSP-er lang niet altijd te rekenen. En veel reguliere psychologen en gezondheidsinstellingen erkennen de term niet. Misschien omdat hoog sensitief geen officiële diagnose is. Het is belangrijk de balans te vinden tussen prikkels en rust. Hoe je die rust bereikt, kan ik je leren tijdens 1 op 1 coaching en de e-cursus.

Ik zie mijn hooggevoeligheid als een gave. Ik heb ondertussen geleerd me te beschermen voor negatieve prikkels van anderen. Ik voel emoties aan en kan me goed inleven in anderen, maar ik kan goed onderscheid maken wat mijn emoties zijn en wat niet.

Wil jij weten of je hoog sensitief bent? Doe dan de test.