Coaching voor hoog sensitieve kinderen & volwassenen  

HSP en burnout/stress

Begeleiding bij burnout vanuit hoog sensitiviteit
Een burnout is een vervelende en vaak ingrijpende ervaring. Je bent tot stilstand gebracht. Uitgeput. Alles is teveel. Dat kan leiden tot gevoelens van machteloosheid en onzekerheid. "Wat is er aan de hand", "wat gaat dit betekenen" en "hoe lang gaat dit duren" zijn enkele van de vragen die opkomen. Sommigen ervaren de burnout ook als de start van een noodzakelijke verandering, een keerpunt in het leven.

Vanuit hoog sensitiviteit kun je de burnout verklaren als de uiterste vorm van "buitenstebinnen" in je werk (of je leven) staan. Het teveel aanpassen aan de omgeving en de verwachtingen die daarbij horen. Daardoor ook: het te weinig verbinden met jezelf, je behoeften en wensen. Je verliest je eigen kleur, ruimte, grens: je zelf.
Het is niet de klassieke burnout van teveel of te hard werken gecombineerd met te weinig herstellen (een kwantitatieveburnout). Het is veel meer een kwalitatieve burnout. De omgeving wijkt af van wie je bent. De prikkels die je ervaart voeden je niet. Omdat die omgeving zoveel invloed op je heeft, verspil je al je energie aan het overbruggen van het verschil tussen wie je bent en wat de omgeving verlangt.

Bij Praktijk Heart & Mind hebben velen via coaching succesvol gewerkt aan het herstel van burnout en leren omgaan met hun hoog sensitiviteit.   Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek om je situatie en wensen te bespreken en een goed beeld te krijgen van de begeleiding.


"Buitenstebinnen leven" in een figuur
De kern van de last die sensitieve mensen kunnen ervaren is het “buitenstebinnen leven”. Het proces naar buitenstebinnen leven verloopt van externe overprikkeling (omgeving dringt binnen), via interne overprikkeling (malende gedachten, dromen, controleverlies, fysieke klachten), naar het "verlies van je eigen ik" (overleven, muurtjes bouwen, terugtrekken uit activiteiten of sociale contacten, verbinding met eigen gevoel en mening verliezen, isolatie.)


         

                                     

                                             

fase 1: evenwicht
Je staat in open contact met de omgeving en behoudt daarin ook je eigen kleur. Je ziet, hoort en voelt alles op zo'n manier dat je jezelf daarin niet verliest.

fase 2: energieverlies
De omgeving vermengt zich met een deel van jezelf. Binnenin zit nog een eigen kern. Je probeert je tegen ongewenste invloeden te beschermen. Het kost moeite jouw kleur te behouden en naar buiten te brengen.

fase 3: burnout
De omgeving dringt je kern binnen.
Het is nauwelijks zichtbaar wie je bent, welke "kleur" je hebt. Je probeert je verdediging te versterken. Alleen al het proberen aanwezig te zijn kost al je energie.


Belangrijke factoren voor het ontstaan van een Burn Out

- Het gevoel hebben dat er onvoldoende waardering is voor de prestatie die geleverd        wordt.

- Te hoge verwachtingen van het werk.

- Te weinig invloed op het werk

- Weinig sociale steun


De volgende karakter eigenschappen geven een verhoogde kans op het ontstaan van een Burn Out:

- Moeite met NEE zeggen.

- (te) Hard werken

- Alles goed willen doen.

- Graag gewaardeerd willen worden.

- Idealistisch of ambitieus zijn.

- Plichtsgetrouw zijn.

- Meer willen doen dan kan.

- Alles zelf willen doen.Wil je een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek neem dan contact met mij op via de mail info@praktijkheartandmind.nl of bel naar 0625322409